Vegetarisk taco-pizza



Degen:
25 gram jäst
2 msk olja
2,5 krm salt
2,5 dl fingervarmt vatten
6 dl vetemjöl

Pizzatomatsås, 4 portioner plus lite mer:
lite matolja
400 gram krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
1-2 gula lökar
2 vitlöksklyftor (använd gärna en vitlökspress)
salt
peppar
oregano
basilika
chilikrydda
några skedar cream cheese om man vill ha en lite krämigare sås, valfri smak

Fyllningen:
300 gram qournfärs
tacokrydda
champinjoner
ost
tacosås

Börja med degen. Blanda fingervarmt vatten och olja. Smula i jästen och tillsätt salt och mjöl. Rör om alltihop till en smidig deg. Jäs degen under duk i 30 minuter.

Medan degen jäser kan ni passa på att göra tomatsåsen. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs i botten av en kastrull i olja. Tillsätt sedan de krossade tomaterna och resterande ingredienser. Låt det puttra ihop sig och ta smak av alla kryddor.

Under tiden tomatsåsen puttrar kan ni steka qournfärsen, krydda den med tacokrydda och steka på champinjonerna lite i samma stekpanna.

När degen har jäst kavlar ni ut den och lägger ut den på en plåt med bakplåtspapper på. Börja med tomatsåsen och lägg sedan på färsen och svampen. Ringla lite tacosås över och riv/hyvla sedan önskad mängd ost ovanpå. Grädda mitt i ugnen i på 225 grader i cirka 10 grader tills osten smält och kanterna blivit knapriga.

Om man vill ha ännu mer tacos-inspirerad pizza kan man sedan lägga på tacosås ovanpå osten när pizzan är klar. Detta är en väldigt mättande och god pizza! :D

Passar perfekt både till vardags och till fest!

Tips! Tomatpizzasåsen kommer ni att få över av. Frys in och använd nästa gång ni vill göra pizza, använd som grund i spaghetti bolognese eller som pastasås tillsammans med grönsaker eller liknande. På så vis har ni förberett ytterligare en måltid på en och samma gång :)

Kommentera här: