Ett soligt Göteborg en onsdag

Försökte få med människorna som satt vid vattnet och njöt av vårsolen, det gick sådär xD Även om jag måste plugga och fixa grejer nu efter skolan Koch inte kan sitta vid vattnet), så piggar ljuset upp :) Så skickar härmed lite soliga hälsningar till er med!

Vegansk äppelkaka

En sak som inte är helt fel i skolan är att vi har ansvarsgrupper och det är alltid extra kul att vara i fikagruppen ;) Då många i klassen är vegetarianer samt en vegan så lär jag mig dessutom ännu mer om att äta mer vegetariskt. Dessutom också såklart om att laga och baka vegetariskt och veganskt. Något som ofta inte alls är svårt! Pappa brukar göra en riktigt smarrig äppelkaka, Amerikansk äppelkaka, när det brukar bli mycket äpplen över så det inspirerade mig till att göra denna veganska variant:


Före och efter gräddning!

Ingredienser till 1 kaka:


Kakan:
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
100 g mjölkfritt margarin

Topping:
kanel
socker
1-2 äpplen

Smält smöret i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt margarinet och blanda om ordentligt. Här ser ni att det liknar en "vanlig" sockerkaka väldigt mycket. Det enda som tas bort är äggen egentligen, att margarinet är mjölkfritt och att proportionerna är lite annorlunda.
Smörj en kakform (gärna en med avtagsbar kant) och häll sedan i smeten. Skala och skär äpplena i "båtar" och lägg de uppe på smeten. De kommer åka ner lite under gräddningen och det är som det ska :) Toppa sedan med kanel och socker.

Grädda sedan i nedersta delen av ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter. Kakan är klar när inget fastnar på stickan :)

Lyxig vardags- och helgdressing

Hej på er!

Nu är veckan igång igen och med jobb, plugg och allt annat ni har för er så bjuder jag på ett enkelt och gott dressingrecept. Sallad är ju alltid trevligt och gott att äta till maten, men några salladsblad och lite gurka är ju inte alltid så kul. Ändå är det något man ofta har hemma, i alla fall jag :P

Då är det perfekt att göra en enkel och god dressing till, vardag som helg :)Ingredienser till cirka 4 portioner dressing:

3 dl creme fraiche
2-3 vitlöksklyftor
salt
peppar
chilipulver
svartpeppar

Pressa vitlöken och blanda ned i creme fraichen. Krydda med de olika kryddorna och smaka av. Börja hellre med lite kryddor och sen lite till. Då är det enklast att hitta en bra nivå på kryddorna (vissa vill ju ha mycket kryddor och andra mindre). Servera på en gång eller låt stå en stund. Ibland tycker jag att dressingen är extra god dagen efter, den har liksom fått "goa" till sig då :)