Banankaka och chokladkalendrar
Idag var det en banankaka och det passade perfekt för några bananer här hemma började bli bruna. Bananer är gott och enkelt att baka med och det är ett bra sätt att ta vara på frukten. Jag har tidigare tipsat om lyxiga banan- och mintchokladmuffins som går mycket bra att frysa in också. Sedan är det bara att ta fram när det är fikadags och bananer slängs inte i onödan! :D


Ingredienser till 1 kaka:
3 st ägg
2,5 dl socker
150 g smält smör
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 msk kakao
2 st bananer
Börja med att vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret och mjölken därefter. Dela smeten i två bunkar och tillsätt kakao i den ena (det är på detta sätt man gör tigerkaka också). Smörj och bröa en brödform. Varva ljus smet, chokladsmet och skivade bananer. Se till att det översta lagret är kaksmet och täcker bananerna. Grädda kakan i ungefär 50 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och avnjut sedan :)
Jag tog bort lime ifrån originalreceptet och ökade mängden kakao (samt glömde ströbrödet xD). Min blev inte lika brun som originalet så hade nog kunnat ha den inne lite längre. Färgen kan också bero lite på det glömda ströbrödet.
I vilket fall som helst är detta en saftig och enkel kaka att göra :)
Jag följer också den kalendern, härligt med nya rim och chokladiga recept varje dag! Banan är TOPPEN i kaka, din ser underbar ut, precis som kalenderns :)