Rarberkaka med kardemumma och marängtäcke

Hej på er!
 
Här kommer ett smarrigt recept på en rabarberkaka som jag hade med mig (tillsammans med en klassisk kladdkaka) på kräftskivan i helgen. Det var en succé! :) Tack mamma för receptet!
 
 
Ingredienser till 1 kaka i långpanna, ca 12st bitar
 
Kakan:
2dl strösocker
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
6 äggulor
1dl mjölk
400 gram rabarber
150 gram rumsvarmt smör
3dl vetemjöl
Marängtäcket:
3dl strösocker
6 äggvitor
1-2tsk kardemumma
Florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och skölj rabarber i 2 cm breda bitar. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst.
Blanda ner äggulor, mjölk och mjölblandningen i smörsockersmeten. Häll i en 30-40 cm långpanna med bakplåtspapper. Strö över rabarberna.
 
Vispa sedan äggvitorna fast. Tillsätt socker, lite i taget, under kraftig vispning. Blanda i kardemumma. Bred ut över sockerrabarberkakan.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.Låt svalna. Skär i bitar. Pudra med florsocker. Servera med glass eller vaniljsås.

Tips! Det går bra att använda sig av frysta rabarber. Låt de däremot gärna tina så mycket som möjligt så att de inte tillför en massa vatten till smeten.  

Kommentera här: