Råg-och grahamslimpa med solroskärnor och nötter

Nu dricker jag en kopp te och smakar av nybakat bröd. Det är ju sååå gott när det fortfarande är varmt! :) Jag har kommit in i en baka-bröd-period och upptäckt att det är riktigt roligt. Dessutom sparar man pengar och slipper konserveringsmedel och liknande i!

Jag har ett bröd-recept som jag fick av min pojkväns morbrors fru för något år sedan och det har jag experimenterat med fram och tillbaka för det är gott och enkelt! :)

Detta recept bygger på det receptet (som eventuellt är ett släkt-recept, så jag lägger inte upp det). Jag gav även bort en limpa till Sussi igår för hon fick bland annat en brödkorg av oss i present, och då passar det ju bra att få hembakat bröd också att ha i korgen ;) I det brödet hade jag inte i nötter utan bara solroskärnorna och så var det 2 tsk brödkryddor istället för kardemumma. Det går alltså att blanda i lite som ni vill beroende på vad ni tycker om! :D

Ingredienser till 1 limpa:

4 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
4 dl mjölk
1 msk sirap
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1-2 tsk kardemumma (brödkryddorna var slut här hemma så jag provade med det och det blev gott. Brödet har ingen större smak av kardemumman även om skorpan luktar lite kardemumma)
1 dl solroskärsnor
1 dl saltade jordnötter (osaltade eller annan nöt går också bra. Obs! Jordnötterna får en annan smak efter att de har varit i ugnen. Brödet får inte heller en jordnötssmak, utan nötterna är mer till för konsistensen)
1 msk vatten till pensling

Blanda alla torra ingredienser. Hacka jordnötterna i lite mindre bitar och häll i dem också. Tillsätt sedan sirapen och därefter mjölken. Rör om tills ni har en smidig deg. Smörj in en avlång kakform (en sådan med höga kanter) och lägg sedan i smeten. Ta skeden eller slickepotten och häll lite vatten på den. Platta sedan ut degen jämnt i formen. Om man vill ha en ytterligare knaprig yta kan man pensla på med lite till vatten.

Grädda sedan mitt i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter. Brödet blir saftigt även om ni låter det vara inne i ugnen tills inget fastnar på stickan och den har fått en ganska hård yta.

Smaka sedan av medan brödet fortfarande är vamt. En bit ost på som smälter lite grann är riktigt gott! :)

Uppdatering: OBS! När ni bakar med solroskärnor och bikarbonat kan kärnorna få en grön färg senare, vilket är helt ofarligt. Men det kan se lite oaptitligt ut.

Kantbitarna är godast! :)

Kommentarer:

1 Alexandra - kärlek på tallrik:

Åh vad kul att du uppskattar min blogg - jag blev SÅ glad av din kommentar <3 Ska börja prenumerera på din också nu, älskar bröd som det här! Det var dock längesedan jag bakade just bröd - undrar varför? Det finns ju inte mycket som är godare än en precis nybakad brödskiva med lite smör på... Mmmm... Spännande med kardemumma i!

Kommentera här: