Tapioca
Klockan är snart 19.30 här men jag börjar redan bli lite sömnig xD Har roat mig sista kvarten med att leta efter köksgrejer jag önskar mig. Nu är det ju lång tid kvar tills jag fyller år, men jag tänkte en bra-jobbat-present till mig själv sen när uppsatsen är klar ;) Har redan hittat en liten present till mig efter att jag har genomfört fältstudien (vilket i och för sig i sig är STORT och en enorm möjlighet), för jag kan alltid komma på något att fira xD
Men medan jag laddar upp med inspiration för matlagning och bakning till pojkvännen när jag kommer hem sen, så äter jag ju god mat här i Brasilien också :) Nu ska jag tipsa om Tapioca som är smarrigt och enkelt att göra!
Det går att köpa mjölet till det i mataffären eller så kan man köpa sig en liten fika på gatan i form av tapioca. Bland annat på så står det alltid en kille på gatan på vägen till affären och lagar Tapioca samt har kaffe i termos som han säljer :) Tapioca är stärkelsen från en planta som tillhör plantfamiljen Manihot esculenta. Denna planta kommer urpsrungligen ifrån Amazonas i Brasilien och andra delar av Sydamerika. Namnet kommer ifrån Tupi-språkfamiljen (som består av cirka 70 språk som talas i Sydamerika) och betyder stärkelse på det språket. Detta ord refererar till hur denna stärkelse görs ätbar. Nu, efter att ordet har rört sig utanför Brasilien, kan det även innefatta liknande föreberedelser med andra ingredienser. Tapioca används ofta som förtjockningsmedel i annan mat (tänk er som vetemjöl i sås till exempel). Tapioca är glutenfritt och nästan helt proteinfritt också.


Till vänster ser ni själva roten varifrån Tapioca kommer ifrån. Till höger en minst sagt härligt inbjudande bild med Tapiocan till vänster ihopvikt. Som ni kan se ser det ut som pannkakor till formen och man kan till exempel äta den med smör på och en kopp kaffe till. Men det finns varianter med alltifrån kött till söta saker som choklad (inte tillsammans dock!). Det blir liksom lite som pannkakor och crepes. Jag har fått prova på tapioca både på restaurang ute på landsbygden samt hemlagad av ena rumskompisen. Med smör på direkt efter att de är tillagade var det riktigt gott! Det är inte lika sött som pannkakor i sig och man kan säga att "tapioca-mjölet" är mindre finfördelat. Det är mer tuggmotstånd och lite segare konsistens.
Användningen av Tapioca beror också mycket på vart i världen man kollar. I Asien till exempel hittar man Pearl Tapioca vilket är kulorna i botten av Bubble tea, något jag har nämnt tidigare i bloggen här :) Tillagningen och användningsområdet verkar spela stor roll denna gång ;) Ytterligare ett bevis på att man kan i alla fall alltid prova på och smaka! :D
Det är också väldigt enkelt att göra, det enda man behöver är Tapioca-"mjölet" och eventuellt vatten beronde på vad för sorts Tapioca man köper. Exempelvis har rumskompisen en variant där vatten inte behövs så man behöver i princip bara lite olja i stekpannan och sen köra :) Annars har man i vattnet och låter det dra åt sig vattnet så man får en smet och efter det är det bara att köra. Ni kan kolla in denna sida för att få recept på Tapioca och tips på olika fyllningar. Här har man lagt Tapioca under "doces" (=söt) så förslagen på fyllningarna består bland annat av kokos, kondenserad mjölk, banan, ost, kanel, socker och en typ av frukt i form av 3 olika förslag. Texten är på portugisiska, men det kan vara kul att kolla in ändå tycker jag! :) Matord brukar dessutom vara enklare att förstå än andra många gånger, för man vet redan sammanhanget ^.^