Lyxig chokladpaj med kexbotten

Fick detta recept av en klasskamrat förra veckan och i söndags var jag tvungen att prova det :) Det blev riktigt gott! Precis som hon utlovat :P


Det snålas inte med mängden godsaker och sötma i denna chokladpaj ^.^

Ingredienser till 1 chokladpaj:

Botten:

350 gram digestivekex
100 gram smör
1 dl kakao

Tryffeltopping:

4 äggulor
100 gram smör
200 gram mjölkchoklad
1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 msk kakao
(2 tsk vaniljsocker
0,5 dl mörkt muscovadosocker)

Börja med att göra botten. Smält smöret och krossa digestivekexen. Blanda smöret och digestivekexen. Ha i kakaon också och rör om. Tryck ut den gryniga massan i botten på en rund form med avtagbar kant. Ställ kallt i 20 minuter. Sätt sedan in i ugnen på 200 grader och grädda i 20 minuter. Den kommer bubbla och kännas oklar men det är som det ska vara :)

Under tiden kan ni göra i ordning toppingen. Ha i äggulorna, grädden och sockret i en kastrull. Koka upp det och låt det sjuda under omrörning tills det tjocknar. Ta bort från plattan och ha i chokladen och sedan smöret lite i taget. Rör om och ha sedan i vaniljsockret. Låt sedan toppingen svalna och stelna till.

Bred sedan ut toppingen på botten när botten svalnat. Ställ sedan hela chokladpajen i kylen. Servera som den är, med vispad grädde till eller vad ni känner för :)

Har redan börjat fundera på olika varianter på denna kaka, speciellt toppingen :P

Tips! I originalreceptet är det mörkt muscovadosocker i men då jag inte är så förtjust i lakritssmak (vilket det har), hade jag i 2 tsk vaniljsocker också för att balansera ut den smaken. Så om ni inte gillar lakritssmak kan ni ta ljust muscovadosocker istället eller vanligt istället. Vaniljsockret använde jag endast för att balansera ut lakritssmaken alltså, så det var inte med i originalreceptet.

Tips 2! Släng inte de 4 äggvitorna ni får över utan passa på att göra maränger ;) Äggvitor går också jättebra att frysa in om ni inte har tid/lust just då.

Kommentera här: