Amerikansk äppelkaka



Amerikansk äppelkaka brukar pappa baka och den är riktigt god! För några dagar sedan provade jag på att baka en själv (behövde göra något användbart av våra äpplen) och det gick finfint! Frös in den så kan vi smaska på den i helgen (eller vad annat vi hittar i frysen, har upptäckt att den är lite full av mina bakverk... xD). Det blir en saftig kaka, lite lyxigare variant på sockerkakan, men precis lika lätt att göra.

Toppingen:
2 äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel

Kakan:
125 gr smör eller margarin
1,5 dl socker
2 ägg
2 msk grädde
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (frivilligt)

Skala och skär äpplena i bitar. Blanda i en bunke med sockret och kanalen. Låt det stå och dra till sig medan du gör smeten till kakan. Smält smöret. Blanda smör (ej ägg! som det vanligtvis är i recept) och socker poröst i en annan bunke. Ha i resten av ingredienserna. Häll smeten i en smord bröad form, gärna med avtagbar kant. Stick ner de nu "kanelade och sockrade" äppelbitarna i kakan. Om man vill kan man ha lite extra kanel och socker uppe på också.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader tills kakan är klar (inget ska fastna på stickan), cirka 30 minuter beroende på ugn.

Servera med ett glas mjölk till eller vaniljglass!

Kommentera här: