Lyxiga lussebullar med söt fyllning

Jag är inte så förtjust i vanliga lussekatter, men som tur var brukar pojkvännens mamma göra en smaskig variant på lussebullarna :) Igår provade vi, tillsammans med Johanna, på att baka dem för första gången. Det blev en succé! :)

Efter som de här dessutom är extra lyxiga och fyllda med massa godsaker är de också mitt bidrag till Månadens sötsak med temat "extra allt". Dessa går dessutom att variera som man vill när det kommer till fyllningen speciellt och jag kommer redan på andra varianter jag vill prova :P

Ingredienser till cirka 40 stycken:

Degen:

50 gram jäst (röda jästen)
150 gram smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
2 krm salt
1 gram saffran (1 påsar á 0,5 gram)
cirka 12 dl vetemjöl

Fyllningen:
150 gram smör (rumstempererat eller lite varmare så det är enkelt att bre ut)
1-2 dl socker
russin
några matskedar vaniljsocker

Pensling: 1-2 ägg
Garnering: pärlsocker

Smält smöret till degen och häll sedan i mjölken. Se till så att blandningen blir fingervarm. Smula ner jästen i blandningen och rör om så att jästen löser sig helt. Tillsätt sedan kryddorna och sockret. Rör därefter om degen medan ni tillför mjölet en deciliter i taget (enklare att jobba med degen, speciellt om man inte har en köksmaskin). Rör om tills degen är smidig. Låt den sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.
Plocka fram smöret till fyllningen så det hinner bli rumstempererat.

Kavla sedan ut degen till en rektangulär platta (vi delade degen i 3 bitar först så att alla fick en egen del att fylla som de själva ville). Bred sedan på smöret och strö på önskad mängd socker, russin och vaniljsocker. Vik sedan degen på mitten (de långa sidorna mot varandra). Skär därefter degen i mindre bitar. Ta en bit i taget och tvinna den lite för att sedan knyta (en vanlig knut) ihop snurran till en bulle. Det är inte så noga hur de ser ut exakt, men att de håller ihop (så att inte fyllningen och bullen ramlar isär i ugnen). Låt sedan bullarna jäsa i ytterligare 30 minuter övertäckta med en bakduk.

Sedan är det bara att pensla på ägget och garnera med massa pärlsocker. Grädda de sedan mitt i ugnen i 8-10 minuter på 225 grader.

Smaka av och njut sedan! :D



Detta var den enda bilden där jag inte gjorde en helknasig, koncentrerad grimas vid skärningen av degen i mindre bitar (för det är så svårt att skära degen i mindre bitar, haha!) xD Det är alltså dessa mindre bitar ni sedan tvinnar och knyter ihop.


Om ni har förslag på goda fyllning i sådana här lussebullar eller "vanliga" bullar, säg gärna till :)

Kommentarer:

1 Alexandra - kärlek på tallrik:

Mycket trevlig variant, jag tycker också att lussebullar måste fyllas med något för att vara goda <3

2 Karoline:

ÅH vad gott det ser ut!!!

Som svar på din fråga så hade jag velat ha en roligare färg.. blå eller röd typ. Modellen var dock det jag var ute efter!

3 Bakspecialisten:

Ååh, det är ju såå gott med saffransbullar! :)

Kommentera här: